PERSBERICHT
Grondwettelijk Hof oordeelt: donorkind heeft recht op afstammingsinformatie en stelt beleidsmakers aan zet
Brussel, donderdag 26 september 2024:
Iris Tuijaerts (24) is een donorkind en startte in 2023 een rechtszaak tegen het UZ Brussel, het ziekenhuis waar ze verwekt werd. Dit deed ze omdat de toegang tot haar afstammingsinformatie door het ziekenhuis steevast geweigerd werd. UZ Brussel was namelijk van oordeel dat recht op afstammingsinformatie van mensen verwekt met donorgameten ondergeschikt is aan het recht op anonimiteit van donoren omdat deze ooit door hen beloofd of opgelegd werd.
Iris, ondertussen afgestudeerd als Master of Laws aan de KUL, bleef niet bij de pakken zitten en koos om dit onrecht in één van haar bachelor proeven te tackelen. In 2023 volgde daaruit de start van een rechtszaak tegen het UZ Brussel. De Rechtbank van eerste aanleg te Brussel ging akkoord om een aantal sterk geformuleerde prejudiciële vragen aan het Grondwettelijk Hof voor te leggen.
Het Hof maakte om 14u30 haar arrest bekend en oordeelt in het voordeel van het donorkind. Het Hof erkent dat Iris, zoals elke mens, recht op haar afstammingsinformatie heeft en oordeelt dat in het verleden onterecht absolute voorrang werd gegeven aan de belangen van de donor, dit ten nadele van de belangen van het verwekte kind.
“Wat dit arrest zo bijzonder maakt, is dat het voor het eerst is dat het Grondwettelijk Hof zich hierover uitspreekt” licht voorzitter van Donorkinderen vzw, Steph Raeymaekers toe.
“Het Grondwettelijk Hof nam onze grondwet ter hand en stelde vast dat donorkinderen ten onrechte fundamenteel gediscrimineerd worden door ze toegang tot hun afstammingsinformatie te ontzeggen, gewoon omdat ze op een bepaalde manier verwekt werden. Dat houdt inderdaad geen steek en dus ook geen stand bij het Grondwettelijk Hof” gaat ze verder.
“Het was ongelofelijk moedig van Iris om deze juridische strijd aan te gaan. Door haar kunde, kennis en wilskracht bewerkstelligt ze door dit arrest niet alleen toegangsrecht tot haar afstammingsinformatie, maar ze verlegt ineens een gigantische steen voor alle Belgische donorkinderen. “stelt Steph Raeymaekers. “Dit precedent geeft andere donorkinderen meer slagkracht wanneer ziekenhuizen en artsen paraplu’s opentrekken en excuses zoeken om maar niet tegemoet te komen aan het recht op afkomst voor donorkinderen.”
“Recht op afkomst is een mensenrecht. Vandaag werd door het Grondwettelijk Hof zwart op wit kenbaar gemaakt dat dit ook voor donorkinderen hoort te gelden.”aldus Steph. “Wie weet inspireert het ook wat beleidsmakers om het huidige donorconceptiebeleid te actualiseren en dat mensenrecht alvast te includeren” sluit de voorzitter hoopvol af.
Link naar persbericht Grondwettelijk Hof ​​https://www.const-court.be/public/n/2024/2024-102n-info.pdf
​
​
​
​
​
​